KTVM in Concert 2018 • KTVM.nl

Op 13 oktober 2018 vierde de KTVM haar 115e verjaardag met een concert in de Agnietenhof. Onderstaande recensie van Jan Beijer van de Stad Tiel beschrijft de succesvolle avond!

TIEL Frans Duijts is als topartiest wel wat gewend, maar zaterdagavond stapte hij in zijn geboortestad Tiel zichtbaar geëmotioneerd het toneel van de Agnietenhof af. ,,Een geweldige ervaring om hier in je eigen stadje voor je eigen mensen op te treden met muzikanten, die niet onder doen voor professionals.” Frans werkte mee aan het jubileumconcert van de KTVM in het kader van het 115-jarig bestaan van dit harmonieorkest. Evenals de ook in Tiel geboren zangeres Lisa Ké, de luchtacrobate Minke Ruel en de flitsende dansgroep Bounce uit Papendrecht. Deze opzet maakte van het concert een rijk gevarieerde theaterproductie onder leiding van de energieke dirigent Ruud Welle.

Foto door Richard Hulshof

De nagenoeg volle zaal genoot ervan, er was zoveel moois te horen en te zien. Een half jaar lang hadden de muzikanten gerepeteerd voor deze show, vaak wel vier avonden per week. Zij speelden naast de virtuoze stukken die speciaal voor harmonieorkest zijn geschreven, ook verrassend swingende nummers, zoals een spetterende James Bondmedley en Dixieland-achtige nummers. Zo toonde het concert aan dat de KTVM de lat steeds hoger heeft gelegd aan de eigen muzikale prestaties. En bovendien steeds meer gevoel en vaardigheid voor showelementen heeft gekregen, onder meer voor de professionele lichtshow op het toneel.

Het succes van deze combinatie straalt ongetwijfeld af op dirigent Ruud Welle, die jarenlang speelde bij grote showorkesten zoals de Skymasters. Hij liet met het concert zien ook een creatieve organisator te zijn, die zelf alle programmaonderdelen knap en onderhoudend aan elkaar praatte. De keuze voor Frans Duijts, die met singer-songwriter Lisa Ké een aangrijpend duet zong, werd door de zaal zichtbaar gewaardeerd. Frans is niet alleen de populaire volkszanger met het eigen stemgeluid, maar ook een entertainer van formaat. Meezingen met de meedeiner “Bloed, zweet en tranen” bracht het publiek tot nog meer enthousiasme.

De nummers die hij zong waren speciaal gearrangeerd voor de uitvoering met een groot orkest. Dat was voor Frans, die vaak met een band moet zingen, ook wel even wennen. ,,Maar dat ging goed, vooral dankzij de dirigent die een schoonheidsfoutje snel wist weg te werken.”

Tiel mag trots zijn op dit orkest met een rijke traditie. Een orkest dat met een eigen muzikantenopleiding en door steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan aan een mooie toekomst werkt.

Categories:

Tags:

Comments are closed